Puslapiai

2018 m. rugpjūčio 6 d., pirmadienis

Kelionė į Portugaliją

   Toliau keliaujame po pasaulį su mano pašnekovais. Šiandien bendrauju su nuolat besišypsančia, be galo energinga trijų vaikų mama Edita iš Kauno ir mūsų pokalbio tema - kelionė į Portugaliją.
 
Edita, sekdama tavo Facebook profilį matau, kad tau tenka nemažai pakeliauti darbo reikalais, ar dar norisi po to keliauti su šeima?
   Taip, norisi. Neįsivaizduoju savo gyvenimo be kelionių. Keliauju ir viena, ir dviese su vyru, ir kartu su vaikais. Pačios smagiausios kelionės – kai viską susiplanuojame patys.
 
Mes su tavimi susisiekėme tavo kelionės metu birželio pabaigoje, kai nuotraukose šypsojaisi prie vandens ir pažadėjai papasakoti apie šią kelionę. Ar vykote visa šeima?
   Keliavome šešių žmonių kompanija: mes su vyru ir dviem vyresniaisiais - trylikos ir vienuolikos metų vaikais, mažiausiąją keturių metukų palikome namie, ir dar du draugai.
 
Koks buvo kelionės maršrutas? 
   Kelionės tikslas buvo susipažinti su Portugalija - pamatyti Lisaboną, centrinę Portugaliją ir Algarvės regioną bei kelias dienas pasimėgauti jūra. Portugalijai paskyrėme 9 dienas (10 nakvynių). Kadangi grįžtant turėjome persėdimą Paryžiuje, dar vieną dieną praleidome Prancūzijos sostinėje.
    Kelionę pradėjome nuo pažinties su Lisabona – miestu, į kurį sugrįžčiau vėl ir vėl. Esu aplankius daug Europos miestų, bet Lisabona – išskirtinė… Pakerėjo jos siauros gatvelės, kylančios į kalnus ir vėl nuo jų besileidžiančios, buvo sunku atitraukti akis nuo plytelėmis dekoruotų namų. Gyvenome senojoje miesto dalyje – Alfama kvartale. Šis rajonas mažiau sutvarkytas nei centriniai rajonai, tačiau mums labai patiko siaurutės gatvelės, kuriose yra ir apleistų negyvenamų namų, kuriose dauguma namų fasadų papuošti margais plytelių raštais, ir aplinkui savo gyvenimus gyvena lisaboniečiai.


 Aplankėme ir turistines Lisabonos vietas: pasigrožėjome šv. Jeronimo vienuolynu, krantine pasivaikščiojome iki Belemo bokšto, pamatėme Eifelio mokinio suprojektuotą pirmąjį liftą, keliantį iš vienos gatvės į kitą, erdvias aikštes ir aukštyn-žemyn besiraizgančias gatveles.

šv. Jeronimo vienuolynas
 
   Ir, žinoma, pasivažinėjome garsiuoju tramvajumi nr. 28 – tai padaryti būtina! Tik reiktų važiuoti anksti ryte arba vėlai vakare, kitu laiku šis tramvajus būna sausakimšas. Tramvajus praeito šimtmečio istorinė vertybė, jis važiuoja stačiomis, siauromis istorinėmis Lisabonos gatvėmis, kur stačios įkalnės ir labai staigūs posūkiai, todėl šiuolaikiniai tramvajai netinkami tokiems keliams. Turistai visur įspėjami saugotis kišenvagių šiame tramvajuje, bet mes važiavome ne piko metu, tad išvengėme tokių nemalonių bendrakeleivių.

 
   Trečią kelionės dieną paskyrėme savo pilimis ir parkais garsėjančiam Sintros miesteliui. Tai miestelis šalia Lisabonos, kurį pasiekėme traukiniu. Sintroje yra keturios garsios pilys, tad prieš važiuojant reiktų pagalvoti, ką norisi čia nuveikti. Mes nusprendėme, kad aplankysime dvi vietas ir veiklos užteko visai dienai. Pirmoji - ant aukšto kalno įsikūrusi spalvotoji Penos pilis. Grožėdamasis šia pilimi jautiesi kaip pasakoj, labai smagu apeiti aplink, užlipti ant gynybinės sienos ir pasigrožėti nuo aukšto kalno atsiveriančiais vaizdais.

Pena pilis Sintroje
 
 Antroji aplankyta vieta buvo nuostabūs Quinta da Regaleira rūmai su įspūdingais sodais, urvais, bei inicijacijos šuliniais, į kuriuos galima įlipti vienoje vietoje, o nusileisti visai kitoje.


Quinta da Regaleira rūmai
   Ketvirtą ir penktą dieną paskyrėme centrinei Portugalijai. Mūsų maršrutas driekėsi pro tamplierių pilį Tomar mietelyje. Būtina užeiti į pilies vidų!

Tamplierių pilis Tomar mietelyje

Pilies kieme
   Toliau vykome į kalno viršūnėje 850 metrų virš jūros lygio įsikūrusį Marvao miestelį. Jame tik kelios siaurutės gatvelės, maži balti namukai, ir maurų pilies griuvėsiai, ant kurių užlipus atsiveria nuostabus vaizdas. O vaikščiodamas siauromis miestelio gatvelėmis, jautiesi, lyg būtum persikėlęs į viduramžius.

Marvao miestelio gatvė
 
 Trečioji mūsų aplankyta vieta - didžiuliais rieduliais garsėjantis Monsanto kaimelis. Kaimelio pastatai yra įkomponuoti tarp milžiniškų riedulių, namai susilieja su didžiuliais akmenimis, kartais matosi, kad akmuo yra namo dalis, nes jame iškirstos durys. Aukščiausioje kalno vietoje yra tamplierių pilies likučiai.


Monsanto miestelio panorama nuo klano viršaus
Monsanto miestelio namų dalį sudaro rieduliai
 
Norėjosi Monsanto praleisti daugiau laiko, tačiau kelionės planas vijo į pajūrį Algarvės regioną.

Algarvės regionas garsėja nuostabaus grožio uolėtais paplūdimiais, tad kiekvieną dieną stengiamės pamatyti vis kitą paplūdimį.
 


 

   Pietinėje pakrantėje daug mažyčių tarp uolų įsikūrusių paplūdimių, į kuriuos galima nusileisti laiptukais, arba tik nuplaukti. Čia smagiai paplaukiojom kateriu, nes tik iš vandens matomos vaizdingiausios vietos, bei tik iš jūros pasiekiami urvai. Vakarinėje pakrantėje radome didžiules bangas ir banglentininkų rojų. Vaikščiojome palei pakrantę besidriekiančiais pėsčiųjų takais, miesteliuose mėgavomės kava ir smaližiavome portugališkus saldumynus.
 
Kaip suplanavote kelionę? Kur ieškojote informacijos?
 
   Kelionę norėjome pradėti nuo pažintinės dalies, o antroje kelionės dalyje apjungti keliavimą su poilsiu prie jūros. Informacijos, ką galima pamatyti, ieškojome internete, skaitėme kitų keliautojų atsiliepimus, peržvelgėme kokias vietas aplankyti siūlo ir kelionių agentūros. Radome ne tik dažniausiai turistų lankomas vietas, bet ir mažiau lankomus “perliukus” – Marvao bei Monsanto miestelius su pilių griuvėsiais.
 
Kokiu transportu naudojotės kelionės metu? 
 
   Lisabonoje naudojomės viešuoju transportu, o toliau keliavome nuomotu automobiliu. Planuojant kelionę norėjome pradėti nuo Lisabonos, ir namo išskristi iš Faro miesto, tačiau šiuos planus pakoregavo automobilio nuomos kainos. Paaiškėjo, kad jei automobilį gražini kitame mieste, Portugalijoje nuomos kaina išauga dvigubai. Tad nusprendėme kelionę pradėti ir baigti Lisabonoje.
Į Lisaboną skridome iš Varšuvos – lėktuvo bilietai buvo gerokai pigesni, nei skrendant iš Lietuvos.
 
Nakvynė. Kur nakvojote? Kokios apytiksliai kainos?
   Kadangi keliavome 6 žmonių kompanija, nusprendėme, kad mums patogiausia gyventi apartamentuose. Nakvynes rezervavome naudodami Airbnb.com bei Booking.com svetaines. Apartamentai 6 žmonėms Lisabonoje bei Algarvėje nakčiai kainavo šiek tiek daugiau nei 100 eurų. Reiktų atkreipti dėmesį, kad dauguma apartamentų Portugalijoje prie kainos prideda valymo mokestį.
 
Maistas. Kur valgėte? Ar maistas brangesnis, o gal pigesnis, nei Lietuvoje?
   Kadangi gyvenome apartamentuose su virtuvėmis, dažniausiai maistą gaminomės patys – kainos prekybos centruose nedaug skiriasi nuo kainų Lietuvoje. Labai pigi kava, espresso puodelis kavinėse dažniausiai kainuoja nuo 0,60 iki 1 Eur, labai skanūs portugališki saldumynai. Būnant Sintroje būtina paragauti garsiųjų Sintros pyragaičių su migdolų įdaru (Travesseiros Sintra). Pietaujant mieste turistinėse vietose yra gana brangu, tačiau radus vietą, kur valgo tik vietiniai, pietūs kainuos gal net mažiau nei Lietuvoje.
 
Kas labiausiai patiko, ką rekomenduotumėte kitiems?
   Patiko viskas. J Kiekviena diena atnešdavo kažką naujo, kažką, ko dar nematėm, ir šis netikėtumo jausmas lydėjo visą kelionę. Netikėtas atradimas buvo centrinė Portugalija – labai norėtųsi jos miesteliams skirti daugiau laiko. Liko neaplankyta šiaurinė Portugalija ir Porto miestas, tad čia dar būtinai reikės sugrįžti.
 
Kaip pavyko susikalbėti? Kokiomis kalbomis kalbėjote?
   Nemažai žmonių šneka angliškai, tad didelių problemų susikalbant neturėjome.
 
Jei naudojote kažkokias programėles kelionėje, kokias?
   Lisabonoje labai pravertė Google Maps, ypač klaidžiojant senamiesčio gatvelėmis ir važiuojant miesto transportu.
Keliaujant automobiliu, visada naudojamės navigacija, mūsų mėgstama programa – iGO.
  
Ar fiziškai sunki kelionė? Ar į ją galėtų vykti sunkiai vaikštantis žmogus? Kiek daug jis nepamatytų?
   Kadangi mes rinkomės gan intensyvią pažintinę kelionę, tad vaikščiojome tikrai daug. Kai kurios vietos sunkiau pasiekiamos sunkiai vaikštantiems žmonėms, sunkiau būtų pilyse, ne į visus paplūdimius pavyktų patekti.
 
Ar rekomenduotumėte savo kelionę šeimoms su mažais vaikais? Nuo kokio amžiaus būtų įdomu?
   Mes keliavome su vienuolikos ir trylikos metų vaikais, jiems ši kelionė be galo patiko. Mūsų keturių metukų dukrytei ji tikrai būtų buvusi per sunki, kelionės metu ne kartą supratom, jog gerai, kad ją palikome namie.
Tačiau viskas priklauso nuo to, kaip susiplanuosi kelionę, mūsų tikslas buvo daug pamatyti, o įtraukus mažiau objektų, tikrai, galima keliauti ir su mažais vaikais.
 
Ar buvo vietų, kur norėjote ilgiau pabūti, bet kelionės planas jau vijo pirmyn?
   Vietų, kur laiko būtų per daug, nebuvo, o ilgiau pabūti norėjosi daug kur J
 
Norintys užduoti daugiau klausimų Editai, gali juos rašyti Facebok grupėje Kelionės planavimas


   Jei jūs esate savarankiškų kelionių entuziastas ir norite pasidalinti savo kelionių įspūdžiais bei patarimais su tinklaraščio skaitytojais, rašykite man asmeninę žinutę FB grupėje arba elektroniniu paštu keliones.planavimas@gmail.com.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą