Puslapiai

2018 m. liepos 10 d., antradienis

Kelionė į Laplandiją pas Kalėdų senelį

   Dar vasara už lango ir reikėtų mėgautis saule, maudynėmis ir šiluma, bet aš siūlau pagalvoti apie Kalėdas. Juk Kalėdos yra toks laikas, kai ir mažas, ir didelis laukia stebuklų, šventės ir dovanų. Smagu laukti Kalėdų senelio savo namuose, bet dar įdomiau jį aplankyti Laplandijoje ir pažiūrėti, kaip jis gyvena.
   Apie kelionę pas Kalėdų senelį kalbamės su Jūrate. Ji su vyru ir 6 bei 11 metų sūnumis lankėsi Rovaniemi Kalėdų senelio miestelyje.
   Kokiu laiku vykote į Laplandiją?
   Mes vykome šventiniu laikotarpiu, kai Kalėdinė dvasia apimtas visas pasaulis ir tada labiausiai norisi sutikti Kalėdų senelį. Iš Kauno išvykome iš karto po Kalėdų ir Naujus metus sutikome Rovaniemi miestelyje.

   O jei žmogus nori vykti kitu metu, ar jis pamatys Kalėdų senelį?
   Taip. Rovaniemi miestelyje išvystyta Kalėdų industrija, Kalėdomis gyvena visus metus, todėl galima ir vasarą, tik nebus galima pasimėgauti sniegu ir žiemos pramogomis.

   Ar galima pavadinti šią kelionę - kelionė vaikams, ne kelionė su vaikais, o būtent kelionė vaikams?
   Taip, tikrai, pirmiausia norėjosi nudžiuginti vaikus, nors ir mums su vyru kelionė buvo įspūdinga.

   Papasakok, kokiu būdu nuvykote į Kalėdų senelio miestelį?
   Vykome dvi šeimos, todėl išsinuomavome mikroautobusą ir juo važiavome nuo Kauno iki Talino. Taline sėdome į keltą ir persikėlėme į Helsinkį. Ten palikome mašiną ir traukiniu per naktį nuvažiavome į Rovaniemi. Rovaniemi - nedidelis miestelis, todėl beveik visur vaikščiojome pėsčiomis, o jei pavargdavome, važiuodavome taksi.

   Kur nakvojote? Kur valgėte?
   Užsisakėme viešbutį per booking.com. Nėra jokių problemų su nakvyne net ir pačiu populiariausiu laiku, nes miestelyje yra daug viešbučių.
   Valgėme restoranuose, kavinėse.

   Ar teko paragauti ką nors unikalaus?
   Kadangi ten gyvena lapiai ir samiai, todėl buvome nuėję paragauti tradicinių šių tautų patiekalų. Tai nėra pasaulinio garso virtuvė, bet lankantis Laplandijoje įdomu paragauti vietinio maisto.


   Spėju, kad pagrindinė pramoga buvo susitikimas su Kalėdų seneliu?
   Taip, vaikai labiausiai laukė būtent šio susitikimo, tik jis šiek tiek nuvylė. Atvykome prie Kalėdų senelio namo, stojome į ilgą eilę. Sulaukėme savo priėmimo. Priėmimo esmė - nusifotografuoti su Kalėdų seneliu. Patiems fotografuoti neleidžiama, o jei nori nuotraukų, turi susimokėti. Kaina priklauso nuo to kiek nori nuotraukų, ar nori video medžiagos, berods nuo 25€ iki 40€. Gavome kodą ir viską galėjome parsisiųsti į savo kompiuterį. Nuotraukoje kairėje matosi Kalėdų senelio namas, dešinėje - ilgiausias pasaulyje norų sąrašas Kalėdų seneliui.



   Ar galima palikti norų sąrašą kitiems metams?   
   Neteko matyti tokios paslaugos, tikriausiai reikia siųsti tradicinį laišką paštu :) 
 
   Ką dar galima veikti Rovaniemi? 
   Pramogų yra labai daug. Vaikams labai patiko pasivažinėjimas sniegomobiliais. Galima važinėti šunų ar elnių kinkiniais. Įdomūs potyriai buvo apsilankymas ledo bare ir Poliarinio rato linijos kirtimas. Poliarinis ratas vos už kelių kilometrų nuo miestelio centro.
.

   Prakalbom apie ledą, ar šalta Rovaniemi?
   Kai mes buvome, šalčio buvo nedaug vos keli laipsniai dienos metu, tačiau visą dieną būdavome lauke, todėl šilti rūbai labai reikalingi, ypač šilti batai. 

   Kas paliko įspūdį kelionėje?
   Poliarinė naktis. Visą parą yra tamsu ir vos porą valandų prašvinta. Nors miestelis apšviestas, bet vis tiek nuolatinė tamsa vargina.



   Sakei, kad buvote tik tris dienas Rovaniemi, ar nemanai, kad tiek dienų yra per mažai?
   Mums pakako, viską spėjome apžiūrėti ir papramogauti. 
 
   Ir pabaigai noriu paklausti, ar tai brangi kelionė?
   Taip, tai brangi kelionė, nes Suomija yra brangi šalis, o Kalėdų senelio miestelis Kalėdų laikotarpiu sulaukia didžiausio turistų antplūdžio, todėl kainos dar kyla. 


   Baigiame pokalbį gėrėdamosios nuotrauka su Rudolfais, kurie sugrįžę iš kelionės aplink pasaulį su Kalėdų seneliu, ramiai vaikšto pamiškėje.

   Jei turite klausimų Jūratei apie šią kelionę, prisijunkite prie Facebook grupės Kelionės planavimas, ir parašyti savo klausimus.

3 komentarai:

  1. Aciu,merginos: labai idomu! Kada nors butinai ten nuvyksiu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai verta nuvykti ir pasisvečiuoti pas Kalėdų senelį

      Panaikinti