Puslapiai

2018 m. liepos 16 d., pirmadienis

Kelionė į Pietų Korėją

Šiandien kalbinu trisdešimtmetę keliautoją Audronę, kuri šiuo metu gyvena Londone ir drąsiai leidžiasi į keliones viena. Apie keliones kuria trumpus filmukus ir juos deda į YouTube kanalą, taip sujungdama du savo hobius - keliones ir filmukų kūrimą.
Mūsų pokalbio tema - kelionė į Pietų Korėjos sostinę Seulą 2016 metų rugsėjo mėnesį.

Audrone, koks buvo kelionės maršrutas? Ką teko aplankyti?
   Kelionės metu aplankiau ne viena įdomų objektą ir be galo susižavėjau miestu.
Pirmą dieną, tik atskridus ir susiradus savo AirBnb, nuvykau į Myeongdong rajoną, kuris yra be galo gyvybingas ir jame daugybė apsipirkimo vietų. Ten pavaikščiojau po parduotuves ir pasiėmiau žemėlapį iš turizmo informacijos centro.
   Antrą dieną pradėjau, aplankydama savo mėgiamos grupės BigBang (ši grupė dalyvavo 2018 metų Seulo olimpinių žaidynių atidarymo koncerte) 10-ųjų koncertinės veiklos metinių proga parengtą parodą. Bilietus nusipirkau internetu dar Londone, o Seule, kol radau parodą, teko nemažai pavargti. Google žemėlapius Pietų Korėjoje galima pamiršti, jie ten nenaudingi.
   Trečia kelionės dieną apžiūrėjau vienus iš karališkųjų rūmų - Changdeokgung ir Bukchon Hanok rajoną, nusipirkau suvenyrų Insadong gatvėje ir pasikėliau į N Seoul Tower, esantį ant Namsan kalno. 

Seoul Tower
   Rinkausi būtent šiuos karališkuosius rūmus, nes jie turi slaptą sodą, kurį galima pamatyti tik su ekskursija. Bilietus sodo apžiūrėjimui pirkau internetu iš anksto, nes yra vos kelios ekskursijos anglų kalba per dieną. Į karališkuosius rūmus galima patekti ir nemokamai, jei ateini apsirengęs hanbok (tradiciniai korėjiečių rūbai). Nuomos punktų aplink rūmus yra daugybė. 


Changdeokgung karališkieji rūmai (paslaptingas sodas)
   Iš rūmų nuėjau į vieną iš kelių tradicinių korėjietiškų namų rajonų - Bukchon Hanok. Šį rajoną pasirinkau, dėl paprastos priežasties - jis yra prie pat rūmų. Jame esanti Insadong gatvė yra labai populiari tarp turistų, nes joje galima be vargo nusipirkti suvenyrų

Bukchan hanok rajonas
   Visada mėgstu užlipti, pasikelti kur nors aukščiau ir pažiūrėti vietovės panoramą. Kadangi Korėja yra kalnuota šalis, tai ir sostinėje yra kalnų. Pasikėlus ant Namsam kalno, atsiveria nuostabus miesto vaizdas. Mane jis taip sužavėjo, kad juo pasigrožėti grįžau ir paskutinį vakarą Seule. Naktinio Seulo panorama grožėjausi iš N Seoul Tower bokšto


Vaizdas nuo Namsan kalno
   Ketvirtą dieną nuvažiavau į vieną iš daugybės Seulo turgų. Pasirinkau Dongdaemun shopping complex, kadangi jis specializuojasi viskuo rankdarbiams, o aš mėgstu rankdarbiauti. Pats turgus yra panašaus principo kaip Urmo Bazė Kaune, tik žymiai didesnis. Milžiniškame daugiaaukščiame pastate galima rasti viską, ko tik rankdarbiautojo širdis geidžia. Na, galbūt ne viską - siuvinėjimo rinkinių rasti nepavyko.

   Po nedidelio pasidžiaugimo rankdarbiautojų rojumi, ėjau pasivaikščioti palei Cheonggyecheon upelį (stream). Tai nuostabi vieta pasivaikščioti, nors dar ne taip seniai jis buvo baisiai užterštas ir apleistas.

Cheonggyecheon upelis
   Netoli upelio ir turgaus yra Dongdaemun Design Plaza - be galo įdomios architektūros pastatas, kuris primeną ant žemės nusileidusį kosminį laivą. 
Dongdaemun Design Plaza (Nuotrauką paimta iš interneto, šaltinis https://www.seoulsolution.kr)
    Vakare apžiūrėjau tiltą fontaną. Fontanas veikia tam tikrom valandom, todėl reikia iš anksto pasidomėti, kada veiks. Dienos metu jo pasirodymai nėra tokie įspūdingi, kaip vakare su šviesomis.


Banpo tiltas
   Paskutinę dieną Seule skyriau Gangnam (kas šio pavadinimo nėra girdėjęs po Gangnam Style dainos?) bei Hongdae rajonams. Turiu pasakyti, kad iš Gangnam visiškai nieko nesitikėjau, bet likau sužavėta nuostabia modernia architektūra bei pasidžiaugiau gražiu oru ir ramybe viename jaukiame parkelyje. Hongdae, deja, nusivyliau. Visur girdėjau tiek aikčiojimų apie šį rajoną, bet man jis nebuvo prie širdies.

Kaip vyko kelionės planavimas? Kur ieškojai informacijos?
   Prieš keliaudama peržiūrėjau daugybę video apie šalį ir miestą, tad labai norėjosi pamatyti tiek istorinių pastatų, tiek modernią architektūrą, pasigrožėti gamta ir paragauti vietinio maisto. Galima sakyti, kad į kelias dienas bandžiau sutalpinti kiek įmanoma daugiau.
   Kelionę planavau apie 3-4 mėnesius. Pačioj pradžioj svarsčiau, ar važiuoti į Japoniją, ar į Pietų Korėją. Palyginus vietines abiejų šalių kainas (apgyvendinimas, maistas, vietinis transportas, lankytini objektai), pasirinkau Seulą, nes Pietų Korėja pasirodė žymiai pigesnė.
   Visą informaciją susirinkau internete. Peržiūrėjau nesuskaičiuojamą daugybę YouTube kitų keliautojų video įspūdžių bei užsieniečių gyvenančių Pietų Korėjoje video pasakojimų apie Seulą. Taip pat nemažai informacijos radau http://english.visitseoul.net/index puslapyje.
Dokumentai, bilietai, pinigai. Kokių dokumentų reikia? Ar reikalinga viza? Gal skiepai reikalingi? Pinigai grynieji, ar kortelės pakanka?
   Lietuviams keliaujantiems į Pietų Korėją turistiniais tikslais vizos nereikia, jei kelionė trunka iki 90 dienų. Reikia turėti pasą, asmens tapatybės kortelės neužteks.
   Jokių privalomų skiepų nėra.
   Vežiausi su savim Pietų Korėjos vonus. Rekomenduoju turėti grynų, daugelyje vietų galima atsiskaityti tik grynais, bankomatų nepastebėjau nors jų tikrai yra, bet reikėtų specialiai paieškoti.

Apranga, avalynė, ar reikėtų kokių specialių rūbų?
   Keliaujant į Seulą jokių specialių rūbų ar avalynės tikrai nereikia. Korėjiečiai rengiasi pagal paskutinę madą, tad jei nesinori, kad visi iš tolo matytų, kad esi turistas, reikia renkitis patogiai, bet stilingai. Einant į tradicinius restoranus, patarčiau autis batus, kuriuos patogu greitai nusiauti ir apsiauti. Tradiciniuose restoranuose batus dažniausiai reikia palikti prie durų. Taip pat ir lankantis pas ką nors namie ar apsistojus AirBnb, reikia palikti batus prie durų.

 Pokalbio pradžioje minėjai, kad nakvojai AirBnb, kodėl? Kokios kainos?
   Nakvynei rinkausi tarp kelių variantų: viešbučio, hostelio ir AirBnb. Viešbutį atmečiau dėl kainos. Hostelių mėgėja nesu, nes nesijaučiu juose saugi. Pasirinkau AirBnb ir labai džiaugiuosi.
   Išsinuomavau kamba su atskira vonia pas jauną korėjiečių šeimą. Gavau ne tik patogų kambarį netoli nuo metro sustojimo, bet ir pusryčius, rankšluosčius, transporto kortelę, kurią tereikėjo pasipildyti, ir nešiojamą bevielio interneto aparatuką. Už 5 naktis mokėjau apie £160.

Kelionėje labai svarbu yra maistas? Papasakok savo įspūdžius.
   Porą kartų valgiau kavinėse, bet labiausiai man tiko gatvės maistas. Kavinėse porcijos tikrai didelės, o kainos nėra aukštos. Kavinėse už patiekalus mokėjau apie 10 000 Korėjos vonų (apie 7,6€). Gatvės maisto porcijos nedidelės, bet ir kaina mažesnė. Daugelis patiekalų kainuoja apie 2000-5000 vonų (1,5-4,0€).
   Nemažai patiekalų Pietų Korėjoje yra aštrūs, todėl reikia iš anksto išsiaiškinti, ar patielai nebus aštrūs.
   Man, kaip mėgėjai keliauti solo, buvo nemenkas iššūkis rasti kur pavalgyti. Korėjiečių kultūroje nėra įprasta valgyti po vieną, jie valgo kompanijoje. Todėl nemažai kavinių net neaptarnauja, jei ateini vienas, nes maisto porcijos nėra skirtos vienam žmogui.
   Esu smaližė, tad mano norų saraše buvo daugybė įvairiausių ledų. Ir Korėja čia manęs nenuvylė :) Paragavau tradicinių korėjietiškų ledų bingsu (smulkintas ledas su įvairiais priedais), rožės formos ledų ir ledų žuvies formos vaflyje su medaus koriuku ant viršaus. Jei tik Europoje pasirodo, kokie nauji madingi ledai, labai tikėtina, kad jie atėjo iš Azijos šalių (Kinijos, Korėjos, Japonijos ir t.t.). Taip pat ragavau be galo skanų žalios arbatos pyrago vyniotinį. Ir dar buvo begalė desertų, kurių, deja, nespėjau paragaut.

Rožės formos ledai
Kaip pavyko susikalbėti? Kokiomis kalbomis kalbėjai?
   Keliaujant po Seulą, tikrai nėra problemų susišnekėti angliškai. Metro stotelių pavadinimus praneša korėjiečių, japonų, kinų ir anglų kalbomis, gatvių pavadinimai surašyti korėjiečių ir anglų kalbomis. Dauguma meniu turi patiekalų nuotraukas. Visgi rekomenduoju išmokti hangeul (korėjiečių abėcėlę). Ji tikrai nesudėtinga ir labai greit išmokstama. Išmokti kelias frazes kaip pasisveikinti, paklausti, kiek kažkas kainuoja, ir kaip kažko paprašyti tikrai nepakenks.

Ar naudojai kokias nors programėles kelionėje? Jei taip, kokias? Kuo jos naudingos?
   Man labai pravertė Subway Korea programėlė. Net gi sakyčiau, keliaujant į Seulą jos būtinai reikia. Programėle galima naudotis tiek korėjiečių, tiek anglų kalbomis, yra visas metro žemėlapis, galima planuot kelionę nuo taško A iki taško B ir programėlė net pasiūlys, į kurį vagoną per kurias duris įlipt, kad būtų greita ir patogu persėst.
   Navigacijai geriausios yra Naver arba Daum programėlės. Deja, joms reikia turėti pačių minimaliausių korėjiečių kalbos žinių (bent sugebėti skaityt abėcėlę ir suvest ieškomą adresą korėjietiškai). 

O kaip interneto ryšys Korėjoje?
   Korėjoje internetas yra super kaip ir Lietuvoj. Vienas tikrai nerealus dalykas yra tas, kad galima išsinuomoti WiFi egg (nešiojamą bevielio interneto aparatuką) ir mokėti žymiai pigiau už internetą nei, kad kainuoja roamingas. Mano AirBnb savininkai man vieną davė, todėl nuvykus, rekomenduoju pasidomėti, ar galima aparatuką pasiskolinti iš savo apgyvendinimo vietos. Jei tokios galimybės nėra, aparatuką galima užsisakyti internetu ir pasiimti jį oro uoste,o skrendant namo grąžinti.
 Ar teisingai paskirstei laiką? Ar buvo vietų, kur norėjosi ilgiau pabūti, bet kelionės planas jau vijo pirmyn, ar buvo vietų, kur per daug laiko skyrei, ten nebuvo ką žiūrėti, ar ką veikti?
   Jau seniai išmokau, kad neverta griežtai planuoti kelionės maršruto. Visada smagu turėti laisvę keisti planus bet kuriuo metu.

Kokiu metų laiku, ar kokį mėnesį rekomenduotum vykti savo maršrutu? 
   Į Pietų Korėją siūlau vykti pavasarį ar rudenį, ypač kai sakuros žydi arba medžiai lapų spalvas keičia. Vasaros ten yra labai karštos, o žiemos šaltos.

Pabaigai, noriu paklausti, kur galima pamatyti tavo filmuotą medžiagą internete?
   Filmuotą medžiagą padalinau į dvi dalis ir jas galima pamatyti youtube:

Video yra titruoti lietuviškai. Norėdami žiūrėti su titrais reikia paspausti CC apatiniame dešiniame video kampe ir per nustatymus (gretimas mygtukas) pasirinkti kalbą.

   Dėkoju Audronei už patarimus, kelionės planavimas į Korėją bus lengvesnis, perskaičius šį interviu. Jei norite užduoti Audronei papildomų klausimų, prisijunkite prie FB grupės Kelionės planavims ir rašykite klausimus ten, arba po šiuo tekstu komentaruose.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą